Grafman Race Report

Gezien je je voor triathlons minimaal een half jaar, soms zelfs een jaar, van tevoren moet inschrijven en je vaak honderden euro’s inschrijfgeld betaalt, en er niet echt een goede tri-advisor website bestaat, leek het me handig om nog wat race reports te delen. Wellicht kan ik een keer een overzichtje plus waardering maken met alle races die ik (en andere sportvrienden) gedaan heb(ben).

Een paar vrienden hadden de Grafman op het oog voor 2020. Ik vond mijn raceverslag uit 2017 op mijn facebook tijdlijn, hopelijk heb je er wat aan als je je aan het orienteren bent voor een race, of op deze koude dinsdag behoefte hebt aan wat race-vermaak.  Ik zou dit event 3.5 stars out of 5 geven, Komt ie:

“Zo’n innovatieve sport is het ook. Na het Bob Marley dreadlock-meer in Wales en de Alice in wonderland waterplanten van Almere komt Cambridgeshire nu met een superfood variant: het spirulina meer. Het onderwater-zicht in het pikkedonker doet de naam van het event, Grafman, eer aan.

Voordat we worden overgeleverd aan de duivel toont mijn beschermengel zich nog even door het ‘s nachts te laten regenen en de spirulina shake af te koelen tot 12 gr. De zwemafstand wordt gehalveerd. Excellent. Vol overtuigd van mijn eigen richtingsgevoel volg ik los van de kudde mijn eigen zwemlijn. Bij de eerste boei zie ik dat ik zo mijn eigen graf graaf en dus wil ik toch wat voeten opzoeken, maar ik voel die van mezelf niet eens meer – laat staan die van een ander. Ik voel wel de slokken algensap door mijn slokdarm glijen. But that’s totally okay voor de eiwit-intake van deze semi-vegetarier.

18588829_10213573047464111_5195066231333599135_o

Na 30km op de fiets komt de eerste drankpost. Ik test de tactiek van Eric vd Linden (1 bidon met al je carbs en electrolyten opgelost, verder alleen water aanpakken van de organisatie) en mijn ‘water, water!’ wordt ontvangen als een roep in de woestijn door de glazig kijkende vrijwilligers. Dan roept iemand achter me ‘wohtuh, wohtuh’. Tuurlijk. Hoe kan ik het vergeten.

We rijden een kruis-vormig heen-en-weer parcours, ook in het kader van het graf, waardoor je de verschillen tot de andere deelnemers kan klokken. Dit is trouwens het grootste verschil tussen de beleving van je middenafstand-debuut vs je 10e keer: als beginner ben je alleen maar bezig met je eigen showtime, als meer ervaren athleet wordt het een spelletje van positie in het veld timen. Dat er maar 9 mannen voor me rijden geeft me een boost waardoor ik extra geniet van het door populieren, grasland en koeien versierde landschap en waan me even in de hemel van het prachtige Brabant. Als er dan ook nog 10x langs de weg hay te koop wordt aangeboden verschijnen er krantenkoppen in mijn hoofd met ‘The Flying Hayman wins the Grafman spectaculary’. Maar na een kilometer of 70 sterven mijn hersens langzaam af. De foutmarge in de calculaties van het gat met de nummer twee worden steeds groter en komen er flashbacks voorbij over de halve triathlon Almere 2016. Waar ik de trofee al een plek had toebedeeld in mn woonkamer maar nog even in de laatste ronde werd ingehaald door een antilope genaamd Leanne Fanoy.

Winst of geen winst vandaag: ik neem me voor alles te lopen in zone 4-5. Het enige waar ik aan denk is Tom Dumoulin die het roze in de Giro rijdt -die zal toch echt wel meer pijn lijden- en de helium ballon die boven mijn kruin zweeft voor een goede loophouding. Tom Dumoulin. Tom Dumoulin. Tom Dumoulin. Tom Dumoulin. Soms hapert mijn hypoxische brein en komt de naam Gerard van der Linden voorbij. Waar hangt hij uit? Na twee rondjes stuwdam, klimmetjes, gras en grintpaden staat ie nog steeds niet langs de kant en ik ben als de dood dat de Grafman hem in zijn fietstocht heeft laten meenemen door de opgejaagde paardentrucks, motoren of gaten in de weg.

Toch verschijnt daar een blonde bf aan de finish – en de tweede dame gelukkig 12min na me. We claimen de twee kampeerstoeltjes voor de massage tent. Om de tijd te doden tot de prijsuitreiking runnen we de receptie en administratie van de masseurs terwijl we ondertussen een paar liter Erdinger alkoholfrei wegtikken. Een tiental deelnemers komt ongevraagd naar ons toe om niet alleen hun raceverslag maar ook hun levensverhaal delen. Zou het zijn omdat we er zo foreign uitzien? (er wordt me 5x gevraagd die dag waar ik vandaan kom). Anyway, ik voel me een verslaggevende Jort Kelder op lokatie. Mooi volk hier.
Super goed geregeld event met honderden vrijwilligers! En ik ben erg blij met de gratis nieuwe schoenen en de bierdouche. Awesome.”

18623361_10213573056544338_7033812942993387540_o18672955_10213573099745418_442751173880505805_o

3 thoughts on “Grafman Race Report

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s